Ochutnávka bábovek

Prosluněné sobotní odpoledne si mohli lidé v Kosticích zpříjemnit hned na dvou ochutnávkových akcích. Tu první – soutěž o nejlepší bábovku – připravili členové kulturní komise v domě seniorů.

Recept Jana Kučerová 1. místo

Čokoládovo-rumová bábovka

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 6 vajíček
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 citrony (kůra z citronů)
  • 100 g čokolády
  • 2 dcl kávového rumu
  • 1 kelímek smetany (33%)
  • Trochu kakaa
  • Cukr moučka +vanilkový cukr na posypání upečené bábovky

Do mísy dáme žloutky a cukr a mixerem vyšleháme. Přidáme polohrubou mouku (prosátou) s kypřícím práškem, nastrouháme kůru z citronů, přidáme rum a smetanu. Vše promícháme tak, aby se těsto pěkně spojilo. V případě, že se nám zdá těsto moc tuhé, můžeme přidat ještě trochu smetany. Poté si vyšleháme sníh z bílků. Vyšlehaný sníh opatrně vmícháme do dříve připraveného těsta.  Část těsta oddělíme a přidáme trochu kakaa. Vymažeme a vysypeme bábovkovou formu a vložíme světlou část těsta. Přidáme čokoládu a zalejeme těstem obarveným kakaem.

Bábovku zvolna pečeme v předehřáté troubě.  Po vychladnutí bábovku pocukrujeme (cukr moučka + vanilkový cukr).

Recept Jiřina Blažková

PUDINKOVÁ BÁBOVKA (BEZLEPKOVÁ)

Ingredience:

4 vejce

20 dkg mletého cukru

2 dl oleje

4 vanilkové pudinky

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

1 nastrouhaná margotka

 

Postup:

Žloutky s cukrem vyšleháme, postupně přidáme olej, pudinky s práškem do pečiva a vanilkový cukr. Přimícháme margotku a nakonec jemně vmícháme vyšlehané bílky.

Pečeme pomalu dozlatova.

Recept Monika Hraběová

VÍDEŇSKÁ BÁBOVKA

utřeme 140 g másla + 130 g ml.cukru + 3 žloutky, pak kůru z 1 citronu, 1 vanilka, sůl, šálek vlažného mléka, zamíchat, 180 g polohrubé mouky 3/4 bal. pr. do peč. a  ze 3 bílků sníh, nakonec lehce vmíchám dle libosti , rozinky , mandle , kand. ovoce, lískáče, ořech vlaš. suš. švestky, prostě co máte rádi. NA SOUTĚŽ JSEM DALA KANDOVANÝ POMERANČ A CITRON, HOBLINKY MANDLÍ A NASEKANÉ OŘECHY, dám do vymazané formy a peču.