Domov pro seniory v Modřicích pravidelně organizuje aktivitu nazvanou „Večeře při svíčkách”. Obyvatelé SeniorCentra si mohou na několikachodovém menu pochutnat i s rodinnými příslušníky.
Pro klienty, kteří vyžadují intenzivnější péči, je obtížné navštívit restauraci či povečeřet společně s rodinou. „Večeře při svíčkách proto do jejich životů přináší možnost znovu prožít tuto společenskou událost,” líčí ředitelka SeniorCentra Modřice Dana Valachovičová.
Personál domova aktivitu připravuje většinou na podzimní, zimní či jarní období, neboť k navození ideální atmosféry je nezbytná tma. Každý klient má možnost pozvat si hosty jednou ročně, při svíčkách se tedy stoluje hned několikrát za rok. „Naposledy jsme připravovali tuto událost pro 20 klientů a 45 hostů,” říká šéfkuchař Michal Novák.
Událost připomíná reálnou návštěvu luxusní restaurace – od výzdoby až po gurmánské menu. Na přípravě atmosféry se přitom aktivně podílí i samotní klienti. Ať už oficiálním pozváním pro hosty či tím, že se slavnostně oblékají.
Michal Novák a jeho tým připravili kachní rillettes s marmeládou z červené cibule jako předkrm, dále polévku – jemný celerový krém s vlašskými ořechy, praženou anglickou slaninou, krutony a petrželkou. Hlavní chod tvořila vepřová panenka Sous-vide se smetanovými žampiony, gratinovanými brambory a rozmarýnovým demi glace. A sladkou tečkou večera byl dezert ve formě jablečného koláče z křehkého těsta. K večeři přirozeně patří i kvalitní vína.
Kuchaři a kuchařky podle všeho odvedli vynikající práci – podle Dany Valachovičové byly reakce od hostů i klientů pouze pozitivní. „Mají tuto aktivitu rádi, protože jim dává příležitost výjimečného setkání v krásném prostředí,” dodává.