Za obědy v restauracích platí Češi výrazně více, než na kolik byli zvyklí před koronavirovou krizí. V červnu se průměrná útrata vyšplhala na rekordních 137 korun. Oproti začátku letošního roku je to o pět korun více, ve srovnán Edenred í s počátkem roku 2019, tedy obdobím před vypuknutím pandemie, to znamená nárůst o rovných 9 korun. A pokud útraty porovnáme s loňským červnem, kdy nastalo uvolnění po první vlně covidu, pak jsou nyní výše o 3 procenta. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu. Ten je sestaven z plateb více než 250 tisíc zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant Card od společnosti Edenred.

“Tříprocentní meziroční růst odráží vývoj inflace v České republice. Očekáváme, že ceny obědů i výše útrat i nadále porostou. Restaurace totiž čelí rostoucím nákladům. Zdražují jim ceny surovin, budou muset finančně motivovat zaměstnance k návratu do sektoru pohostinství a v neposlední řadě stále nepracují na plný výkonČeši totiž zatím chodí na jídlo mnohem méně často, než jak byli zvyklí,” říká generální ředitel Edenredu Nicolas Eich. Počet obědových transakcí tak byl v červnu, kdy již byly otevřeny jak zahrádky, tak interiéry restaurací, oproti době před pandemií o 57 procent nižší. Výrazně propad nastal i v porovnání s loňským letním rozvolněním. V červnu 2020 – za stejných podmínek jako letos – byly obědové tržby restaurací v propadu pouze o 22 procent proti předcovidovému období.

„Ukazuje se, že krize gastronomie s koncem poslední koronavirové vlny neskončila, propady v tržbách za jídlo jsou vyšší, než jsme čekali. Edenred i proto prodloužil svůj cashbackový program v restauracích přes celé léto, aby lidi motivoval k jejich návštěvě,“ komentuje situaci generální ředitel Edenredu Nicolas Eich. Za jeden oběd zaplacený stravenkovou kartou v restauraci vrací lidem částku 5 Kč.

Příčin menšího zájmu o obědy v restauracích je podle NIcolase Eicha více. Jednak část lidí nyní stále zůstává na home officech a jídlo si připravují často doma. Nenastala také taková vlna euforie jako loni při prvním rozvolnění, kdy si lidé mysleli, že covid je již za námi a ve velkém šli restaurace podpořit. „Vliv má také zavedení stravovacího paušálu, který na rozdíl od stravenek nemotivuje lidi k návštěvám restaurací,“ uvádí Nicolas Eich.

Zajímavostí je, že ve výši útrat nyní nedominuje Praha, jako několik posledních let. „V hlavním městě je nejvyšší podíl lidí pracujících v kancelářích a tito zaměstnanci mají zároveň nejvyšší příspěvky na stravování. Protože ale pokračují z velké části v práci z domova, vypadla pražským restauracím významná část bonitních zákazníků,“ doplňuje Eich. Na první místo se tak poprvé dostala průmyslová Plzeň. Pád v žebříčku pak zaznamenalo také Brno. Vůbec nejméně z krajských měst pak za obědy platí lidé v Olomouci.

Ticket Restaurant Card Index

Průměrná výše plateb za obědy v restauracích

Uvedené hodnoty jsou v Kč.

Propad počtu transakcí v restauracích – oproti situaci před covidovou pandemií

Váš komentář