Prosluněné sobotní odpoledne si mohli lidé v Kosticích zpříjemnit hned na dvou ochutnávkových akcích. Tu první – soutěž o nejlepší bábovku – připravili členové kulturní komise v domě seniorů.
Recept Jana Kučerová 1. místo
Čokoládovo-rumová bábovka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 6 vajíček
- 1 prášek do pečiva
- 2 citrony (kůra z citronů)
- 100 g čokolády
- 2 dcl kávového rumu
- 1 kelímek smetany (33%)
- Trochu kakaa
- Cukr moučka +vanilkový cukr na posypání upečené bábovky
Do mísy dáme žloutky a cukr a mixerem vyšleháme. Přidáme polohrubou mouku (prosátou) s kypřícím práškem, nastrouháme kůru z citronů, přidáme rum a smetanu. Vše promícháme tak, aby se těsto pěkně spojilo. V případě, že se nám zdá těsto moc tuhé, můžeme přidat ještě trochu smetany. Poté si vyšleháme sníh z bílků. Vyšlehaný sníh opatrně vmícháme do dříve připraveného těsta. Část těsta oddělíme a přidáme trochu kakaa. Vymažeme a vysypeme bábovkovou formu a vložíme světlou část těsta. Přidáme čokoládu a zalejeme těstem obarveným kakaem.
Bábovku zvolna pečeme v předehřáté troubě. Po vychladnutí bábovku pocukrujeme (cukr moučka + vanilkový cukr).
Recept Jiřina Blažková
PUDINKOVÁ BÁBOVKA (BEZLEPKOVÁ)
Ingredience:
4 vejce
20 dkg mletého cukru
2 dl oleje
4 vanilkové pudinky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 nastrouhaná margotka
Postup:
Žloutky s cukrem vyšleháme, postupně přidáme olej, pudinky s práškem do pečiva a vanilkový cukr. Přimícháme margotku a nakonec jemně vmícháme vyšlehané bílky.
Pečeme pomalu dozlatova.
Recept Monika Hraběová
VÍDEŇSKÁ BÁBOVKA
utřeme 140 g másla + 130 g ml.cukru + 3 žloutky, pak kůru z 1 citronu, 1 vanilka, sůl, šálek vlažného mléka, zamíchat, 180 g polohrubé mouky 3/4 bal. pr. do peč. a ze 3 bílků sníh, nakonec lehce vmíchám dle libosti, rozinky, mandle, kand. ovoce, lískáče, ořech vlaš. suš. švestky, prostě co máte rádi. NA SOUTĚŽ JSEM DALA KANDOVANÝ POMERANČ A CITRON, HOBLINKY MANDLÍ A NASEKANÉ OŘECHY, dám do vymazané formy a peču.